Onderhoud en gebruik van Artist

Op een goeie manier zorg dragen voor je Artist-pan is geen kunst, maar een goede knowhow is wel noodzakelijk. Door deze tips op te volgen, verleng je aanzienlijk de levensduur van je pan. 

Onderhoud en gebruik van Artist

Geniet nog langer van jouw Artist door niet alleen de juiste nazorg toe te passen, maar ook door ze op de juiste wijze te gebruiken. Dit is essentieel om schade te voorkomen en ervoor te zorgen dat je Artist in topconditie blijft.

KIEZEN VOOR EEN NATUURLIJKE ANTI-AANBAKLAAG, IS OOK KIEZEN VOOR WAT EXTRA LIEFDE. 

Deze Artist pan is vervaardigd uit zuiver blauw koolstofstaal. Dit materiaal heeft de unieke eigenschap zich bij verhitting tijdens het bakken te binden met vetten en oliën. Hierdoor vormt het metaal sterke bindingen met de vetten of oliën en begint zich een natuurlijk patina te vormen op het oppervlak van de pan.

Hoe vaker de pan wordt gebruikt, hoe meer de patina groeit tot het een sterke natuurlijke anti-aanbaklaag vormt. Door dit unieke fenomeen vereist deze pan ook een unieke `care and use' om de natuurlijke laag te behouden en roestvorming op de pan te voorkomen. 

 

EERSTE GEBRUIK

Aangezien deze Artist pan al vooraf ingebrand werd bij productie, hoeft u de eerste olielaag niet op de pan aan te brengen voor eerste gebruik te beschermen. Het is wel aan te raden de pan voor het eerste gebruik even te wassen met milde zeep. 

ONDERHOUD VAN DE ARTIST NA GEBRUIK

Je bakte een lekkere steak en wil de Artist pan nadien schoonmaken en onderhouden, zodat je nog lang genot hebt aan de pan.
Daarbij laat je, voor je aan de slag gaat, je pan eerst helemaal afkoelen. Zo voorkom je dat de pan schrikt door temperatuurverschil en zou gaan kromtrekken.

Eens de pan is afgekoeld, volg kan je de stappen volgen zoals te zien in deze after care-video.

Lees zeker ook de instructies onderaan voor extra informatie over het onderhoud van de Artist pan.

LAAT ONS NU INBRANDEN! 

Wacht, wat en waarom? Het is één ding om te zeggen dat je moet inbranden, maar laten we uitleggen wat dit is en hoe je dit precies doet.

Een pan inbranden of een pan seasonen, is een proces dat vaak wordt toegepast op gietijzeren of stalen kookgerei. Het doel van inbranden is om een beschermende laag to vormen op het oppervlak van pannen of kookgerei. Die beschermlaag, ook patina genoemd, bereik je door fijne laag olie aan te brengen op een schoon en droog oppervlak, waarna je het verhit. Door de verhitting polymeriseert de olie, wat resulteert in een stevige, beschermende film op het oppervlak.

Deze patina laag vormt een natuurlijke anti-aanbaklaag, voorkomt roestvorming in je pan en kan na verloop van tijd ook bijdragen aan de smaak van het voedsel dat in de pan wordt bereid.

INBRANDEN VAN DE ARTIST PAN: STEP-BY-STEP 

 • Verwijder de kookresten met een spons en warm water. Indien er wat resten blijven hangen, kunt u een beetje zeep gebruiken om de pan helemaal schoon te krijgen. 
 • Droog de pan volledig af na het wassen. 
 • Zet de pan terug op het fornuis en verwarm hem op lage tot middelhoge temperatuur. 
 • Breng een beetje bakolie aan (een kleine theelepel is voldoende). Gebruik een keukenhanddoek om de olie over het oppervlak van de pan te verspreiden tot het volledig bedekt is. 
 • Haal de pan van het fornuis en blijf de pan afvegen met keukenpapier tot hij er droog uitziet. 
 • Dit laagje olie voedt het natuurlijke patina en beschermt uw pan tot de volgende bakbeurt. 

Zo, dat is het! Jouw Artist pan is klaar voor het volgende heerlijke gerecht.  

Pas op, aangezien het natuurlijke patina laagje bestaat uit oliën, moeten zure ingrediënten die met oliën reageren worden vermeden. Voorbeelden zijn azijn, sojasaus, citroen, tomaten, enz. 

Laat uw pan nooit weken in water. Als de natuurlijke laag is weggesleten door verkeerd onderhoud en gebruik, kunt u altijd opnieuw beginnen met seasoning en de bovenstaande stappen volgen. (Aangezien deze pan volledig uit staal is vervaardigd, is het inbranden van de pan in de oven mogelijk). 

IN HET KORT: ZORG DRAGEN VOOR DE ARTIST-PAN

 • Inbranden van de pan is belangrijk. 
 • Vermijd het bereiden van zure voedingsmiddelen, omdat deze de natuurlijke patinalaag kunnen beschadigen. 
 • Gebruik houten of plastic keukengerei. Die zijn beter geschikt om de levensduur van je patinalaag te beschermen. 
 • Laat deze pan nooit weken in water.
 • Deze pan is geschikt voor alle kookplaten, zelfs op de barbecue. Bij inductie geef je de voorkeur aan middelhoog vuur zodat het geleidelijk kan opwarmen en niet kan schrikken. 

Naast het inbranden op een open vuur, een gasfornuis of inductiekookplaten, is een andere gemakkelijke methode om uw pan in de oven in te branden. Dit is vooral haalbaar met de Artist-pan, aangezien deze een ovenbestendige steel heeft. Wees echter voorzichtig als u dit met andere pannen wilt doen - zorg ervoor dat hun stelen ook ovenbestendig zijn. Hier is hoe je het doet!