Asperge, de ster van lokale en seizoensgebonden gastronomie

Het geheim van 's werelds meest gerenommeerde chefs is eenvoudig: houd het lokaal en gebruik seizoensgebonden producten.
Asperge, de ster van lokale en seizoensgebonden gastronomie

Speel het slim - en lekker - door deze trendregel te volgen. Geen waterige tomaten in de winter, geen kwijnende wortelgroenten in de zomer. Een goed voorbeeld is de kampioen van de lente: asperges. Of ze nu wit, groen of paars zijn, deze smakelijke lentescheuten zullen hun reputatie waarmaken op uw bord!

HOME IS WHERE THE HEART IS

Asperges zijn er al heel lang en zowat overal ter wereld terug te vinden. Ze gaan terug tot de oude Egyptenaren en de Romeinen. Tegenwoordig worden ze nog steeds wereldwijd geteeld, van China tot Peru en overal daartussenin. Er is dus altijd wel een lokaal geproduceerde variant beschikbaar. Ze kunnen verschillen in kleur – wit, groen of paars – en hoewel ze vrij allround zijn, serveer je ze het best op hun sterkst, of dat nu grillen, stomen of bakken is.

Door je voedsel lokaal te kopen, doe je moeder aarde een groot plezier. Het overslaan van zwaar vervuilende vrachtboten of vliegtuigen heeft een grote impact op het milieu. En je stimuleert de lokale economie door de boeren in je omgeving te steunen. Dubbele winst!

GENIET CULINAIR , GENIET SEIZOENSGEBONDEN

Dicht bij de ecologische trend van lokaal kopen, is die van het seizoen. Door te kiezen voor seizoensgroenten koop je ze op hun smaakvolst en tegen de scherpste prijs. Ren dus snel naar je kruidenier of boer en verras je gezin of gasten met de weelderige smaak van verse asperges. Wees er snel bij, want het aspergeseizoen is kort: het begint in het vroege voorjaar rond maart/april en is tegen juni alweer voorbij. Wie het eerst komt, die het eerst maalt! Of smaakt in dit geval.