Gezelligheid en lekkere pannenkoeken tijdens Maria-Lichtmis

De feestdagen zijn ondertussen voorbij, de kerstlampjes zijn gedoofd en de kerstboom is weer opgeborgen. Wist je dat het einde van de kerstperiode feestelijk wordt gevierd in België, maar ook in Frankrijk en het Franstalige deel van Zwitserland? 
Gezelligheid en lekkere pannenkoeken tijdens Maria-Lichtmis

Tijdens Maria-Lichtmis – in andere landen noemen ze dit feest 'Pancake Tuesday' – staan steevast pannenkoeken op het menu. Maar die dienen niet alleen om van te smullen! Met hun goudgele kleur en ronde vorm staan pannenkoeken namelijk symbool voor zonneschijn, geluk en de lente die in het verschiet ligt. Laat je verleiden door hun zoete geur. Want wat is er gezelliger dan een koude namiddag samen doorbrengen met familie, kinderen en vrienden? Met lekkere, warme pannenkoeken uiteraard ...

ONKLOPBAAR

Word de onklopbare kampioen in pannenkoeken bakken. Hoe? Gebruik in de eerste plaats een koekenpan met antiaanbaklaag, zodat de pannenkoeken gemakkelijk loskomen. Ten tweede raden we een aluminium pan aan. Dat materiaal verspreidt de warmte namelijk snel en gelijkmatig. Zo bak je pannenkoeken die er ook nog eens fantastisch uitzien. Jawel, vanaf de eerste poging!

PUUR GENOT IN EEN KOPJE

Maak het feest extra gezellig met een lekkere, dampende kruidenthee. Citrusvruchten zijn op hun best in de winter. De typisch Franse kruidenthee met sinaasappel past dan ook perfect bij je pannenkoekenfeest. Breng een halve liter water aan de kook in een authentieke gietijzeren theeketel. Dat is voldoende voor twee tot drie kopjes. Neem het sap van één citroen en één sinaasappel. Snijd één sinaasappel in schijfjes en doe dit alles bij het water. Leg in het fijnmazige theezeefje een kaneelstokje, een steranijs en wat kruidnagels. Laat alle smaken enkele minuten samensmelten terwijl het water kookt. Zet het vuur uit, voeg naar eigen smaak honing toe en laat de thee even afkoelen. Geniet van welverdiende ontspanning met een heerlijk kopje thee bij je pannenkoek.

 

Cooking advice