Pasta met venusschelpen: perfect Italiaans gerecht voor een zomeravond !

Verse venusschelpjes, artisanale pasta, witte wijn en verse kruiden. Meer moet dat niet zijn om in de zomerse italiaanse sferen te geraken, toch? Proef de zee met dit simpele maar overheerlijke recept van cappellini alla vongole !
Pasta met venusschelpen: perfect Italiaans gerecht voor een zomeravond !
 1. Plaats een pot water op het vuur en breng aan de kook.
 2. Sorteer in afwachting van het kokende water de schoongemaakte venusschelpen. Schelpen die gebroken zijn, gooi je beter weg. Als er schelpen zijn die niet goed dicht zijn, geef ze een ferme tik. Indien ze niet dicht gaan, gooi ze dan ook weg.
 3. Zet een inoxen sauteerpan met deksel op een middel tot hoog vuur en laat het heet worden.
 4. Snijd de peterseliestengels fijn en leg opzij. Hak de blaadjes van de peterselie grof. Pel en snipper de knoflook, snijd de tomaten in vieren en zet de wijn klaar.
 5. Voeg de pasta toe aan het kokende water met een flinke snuif zout en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.
 6. Ongeveer 5 minuten voordat de pasta klaar is, doe je 4 flinke scheuten olijfolie in de hete pan en voeg je de fijne knoflook, peterseliestelen en zout en peper toe. Verkruimel de gedroogde chili erdoor en voeg ook de gehakte tomatenstukjes toe.
 7. Roer alles voortdurend om. Net als de knoflook begint te kleuren, voeg je de schelpdieren toe en giet je de wijn erbij. Het zal spetteren en stomen, dus roer alles goed om en doe het deksel op de pan.
 8. Na ongeveer 3 à 4 minuten zullen de schelpjes beginnen open te gaan. Blijf goed omscheppen tot ze allemaal open zijn. Haal de sauteerpan van het vuur.
 9. Laat de beetgare pasta uitlekken en voeg ze toe aan de sauteerpan met schelpdieren, samen met de peterselieblaadjes en een extra scheutje olijfolie.
 10. Schep nog een minuut of twee om zodat de smaakvolle sappen van de zeevruchten in de pasta kunnen trekken.
 11. Serveer en geniet !

Ingrediënten

 • Klaar in 30 minuten, bereiding voor 4 personen

  • 1 kg kleine venusschelpen
  • ½ bosje verse platte peterselie
  • 4 teentjes knoflook
  • 10 kerstomaatjes
  • 250 ml witte wijn
  • 400 g cappellini
  • olijfolie
  • 1-2 gedroogde rode pepers

Cooking advice