Beat the heat: hoe trotseer je de hitte in de keuken

Sommigen zeggen misschien dat je beter wegblijft uit de keuken als je niet tegen de hitte kunt. Maar bij Beka geven we niet zo snel op. We volharden. Onze trucs? Slimme kookoplossingen en nuttige snufjes om af te koelen.
Beat the heat: hoe trotseer je de hitte in de keuken

We stellen graag onze nieuwste innovaties aan je voor en verklappen knappe keukenhacks, zodat je moeiteloos de hitte trotseert. Met deze technieken bespaar je heel wat tijd. Maak je op voor een bruisende zomer!

Vuur met vuur bestrijden

Heb je je ooit al eens afgevraagd waarom mensen in een warm klimaat zo veel thee drinken? Wetenschappers van vermaarde universiteiten als Cambridge hebben daar onderzoek naar verricht. Ze hebben ontdekt dat zenuwen in de mond en het bovenste deel van het spijsverteringsstelsel bij het nuttigen van warme dranken signalen naar de hersenen sturen om zweet te produceren, waardoor je lichaamstemperatuur daalt. Als het zweet op je huid verdampt, daalt je huidtemperatuur en koel je af. De Junna waterketel in Ocean Blue fleurt je keuken helemaal op. Want het oog wil ook wat!

  

Verfrissing op je bord

 Als het warm is, mag je je lichaam niet overbelasten. Wat je wél moet doen? Voldoende drinken, uit de zon blijven, fysieke inspanning beperken en kiezen voor licht verteerbare voedingsmiddelen. Je lichaam produceert warmte tijdens de vertering (dat proces noemen we thermogenese). Daarom eet je het best lichte producten, zoals groenten en vis. In een antiaanbakpan bereid je heel makkelijk een volledige vis op overheerlijke mediterraanse wijze. Je hoeft maar een klein beetje vetstof te gebruiken, en met een gietaluminium vispan die supersnel warm wordt, sta (en zweet) je minder lang in de keuken.

Krachtpatser

Geen zin om lang in de keuken te puffen aan het fornuis? Ga dan voor gestoomde gerechten. Met een stoominzet bereid je een volledige maaltijd op één pit. Eenvoudiger kan niet. Plaats de stoominzet gevuld met groenten en/of vis in een pot met kokend water en rijst, en wacht tot de timer afloopt. Ondertussen kun je lekker chillen. Kies voor een praktische stoominzet die past op potten met drie verschillende diameters (16, 18 en 20 cm). Zo bespaar je niet alleen tijd, maar ook ruimte in de keuken.

Een heerlijke beat

Zin in een coole homeparty met een geweldige beat? Haal dan je vijzel tevoorschijn en stamp erop los. Doe er wat verse kruiden in en pimp je salade met dit mengsel.  Ongetwijfeld de makkelijkste en snelste manier om een alledaags gerecht een speciale touch te geven. Lekker lui? Houd het dan bij een mix van kruiden of specerijen. Mag het wat meer moeite kosten? Voeg dan olie en andere ingrediënten toe voor een verrukkelijke pesto of dipsaus. 

Moeiteloos kokkerellen

De ultieme keukenhack? Koken met een wokpan. Onverwachts bezoek van vrienden? Een snelle hap na een lange, zware werkdag in de verzengende hitte? Met een wok tover je in een handomdraai iets lekkers op tafel. Het perfecte wokgerecht bereid je op hoog vuur. Kies dus voor een wokpan die erg heet kan worden. Vermijd smerige chemicaliën als PFAS in antiaanbakcoatings van slechte kwaliteit, en kies voor een pan met een natuurlijke antiaanbaklaag die is ontstaan door kruiden en veelvuldig gebruik.  Groenterestjes in je koelkast? Doe ze allemaal in de wok. Mag het wat exotischer zijn? In 10 minuten maak je een zalige kokoscurry klaar.

 

Cooking advice